Αυτή η τεχνική αναπτύχθηκε από την Patricia Wilbarger, εργοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη στην αξιολόγηση και θεραπεία παιδιών με αισθητηριακές δυσκολίες Έχει τις αρχές της στην θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και έχει αναπτυχθεί μέσα από την κλινική χρήση. Περιλαμβάνει σταθερή και συχνή εφαρμογή βαθιάς πίεσης καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής, πολλοί εργοθεραπευτές και γονείς παιδιών που την εφάρμοσαν ανέφεραν ότι τα παιδιά τους ανταποκρίθηκαν θετικά σε πολλούς τομείς όπως μείωση στην αισθητηριακή αμυντικότητα καθώς και βελτίωση στην συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση. Η αισθητηριακή αμυντικοτητα είναι μια ομάδα συμπτωμάτων τα οποία έχουν σχέση με αρνητικές ή αμυντικές αντιδράσεις του ατόμου σε ακίνδυνα ερεθίσματα προς ένα ή περισσότερα αισθητηριακά συστήματα.

Χρησιμοποιείται από εργοθεραπευτές με γνώσεις στην αισθητηριακή ολοκλήρωση και ειδίκευση στο πρωτόκολλο διότι αν χρησιμοποιηθεί χωρίς την απαραίτητη γνώση μπορεί να είναι δυσάρεστη για το παιδί και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αρχικά απαιτείται η συλλογή λεπτομερούς αισθητηριακού ιστορικού από το οποίο προκύπτει ο βαθμός και το εύρος των αισθητηριακών δυσκολιών.  Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος περιλαμβάνεται στο θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού και απαιτεί την εκπαίδευση των γονέων ή των ατόμων που φροντίζουν τα παιδιά, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή της.

Εφαρμόζεται σε παιδιά που:

  • Θυμώνουν υπερβολικά όταν τα αγγίζουν
  • Αποφεύγουν το κόψιμο των νυχιών και των μαλλιών
  • Αποφεύγουν ή αναζητούν τα αγγίγματα από άλλους (φιλιά, αγκαλιές)
  • Αποφεύγουν καινούρια ρούχα ή κάποιες υφές τους (ετικέτες, ραφές, μακρυμάνικα ρούχα)
  • Αποφεύγουν να αγγίζουν αντικείμενα με τα χέρια όπως λάσπη, πλαστελίνη, αφρός
  • Αποφεύγουν ή θέλουν να περπατούν ξυπόλητα

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;

Ο στόχος του προγράμματος είναι να μειώσει ή να εξαφανίσει εντελώς τις αμυντικές αντιδράσεις του παιδιού σε ακίνδυνα ερεθίσματα. Συνήθως τα θετικά αποτελέσματα γίνονται αισθητά μέσα στις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του Therapressure.

Σε ποιες ηλικίες παιδιών εφαρμόζεται;

Το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί από τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού, μέχρι και την ενηλικίωση. Εφαρμόζεται με την ίδια μορφή και σε ενήλικες με αντίστοιχες δυσκολίες.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε αίθουσα με εξειδικευμένο εξοπλισμό αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ακόμα και για μεγαλύτερα παιδιά.