Συνεδρίες Εξ Αποστάσεως

Η προσπάθεια να προσαρμοστούμε σε μια νέα καθημερινότητα, με την πανδημία να αλλάζει τα δεδομένα με τα οποία λειτουργούμε αυτό το διάστημα, αφορά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Ακόμη και εάν οι όροι «μένουμε σπίτι» ή «social distancing» έχουν πλέον γίνει κτήμα μας, δε σημαίνει πως παύουμε να ερχόμαστε σε επικοινωνία.

Παρέχοντας τηλεσυνεδρίες μέσω SKYPE ή ΖΟΟΜ, πλατφόρμες συμβατές με GDPR, οι θεραπευτές των Κέντρων Ειδικών Θεραπειών ΨυχοΣύνθεση συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας τηλεθεραπείες για όλες τις υπηρεσίες μας : λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Για  τις ανάγκες των εξ΄ αποστάσεως συνεδριών έχουμε μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή μεγάλο όγκο παιδαγωγικού υλικού, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους θεραπευτές του κέντρου μας για την υλοποίηση των τηλεθεραπειών. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας τα παιδιά των κέντρων μας έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση σε υλικό και εργασίες για εξάσκηση στο σπίτι και οι θεραπευτές μας έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο όγκο ψηφιοποιημένου παιδαγωγικού υλικού για την υλοποίηση των θεραπειών και την ανάθεση εργασιών.

Διαβάστε περισσότερα και κλείστε το ραντεβού σας τώρα!

Skip to content

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή με συμπτώματα ψυχικά και σωματικά, που εμφανίζονται αναπάντεχα και μπορεί να είναι υπερβολικά σε διάρκεια και ένταση. Εξαιτίας των συμπτωμάτων αυτών υπονομεύεται η ικανότητα του ατόμου να αντεπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες και ασχολίες.

Ένας στους δέκα ανθρώπους θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του και η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία.

Στις γυναίκες η κατάθλιψη είναι 2 φορές συχνότερη παρά στους άνδρες, δεδομένου του συνδυασμού βιολογικών και γενετικών παραγόντων (συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών στις διάφορες φάσεις της ζωής τους). Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι το εργασιακό στρες, στρεσσογόνα γεγονότα της ζωής (τοκετοί, αποβολές, ανατροφή παιδιών, οικογενειακές υποχρεώσεις, φροντίδα ηλικιωμένων γονιών) και οι πολλαπλοί κοινωνικοί ρόλοι που αναγκάζεται να παίξει μια γυναίκα.

Παρ’ ότι μπορεί να έχουν ίδια συμπτώματα με τους άνδρες όταν αισθάνονται κατάθλιψη, οι γυναίκες τα αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Αισθάνονται ότι είναι διαρκώς κουρασμένες, έχουν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανημποριάς και απελπισίας, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Συνήθως, χρειάζονται χρόνο μέχρι να αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν δευτερογενή κατάθλιψη ως συνέπεια σωματικών νοσημάτων, σε συνδυασμό με τις άλλες απώλειες που μπορεί να έχουν σ’ αυτή την ηλικία (απώλεια κοινωνικής θέσης, εισοδήματος, πιθανός θάνατος συντρόφου ή φίλων, απώλεια ανεξαρτησίας λόγω της σωματικής νόσου). Έτσι, συμπτώματα όπως η μείωση των κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων, η ελάττωση λήψης πρωτοβουλιών, το άγχος και η ανησυχία μπορεί να αντιπροσωπεύουν την παρουσία κατάθλιψης.

Με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να ζητήσει κανείς βοήθεια. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη, ή συνδυασμένη αγωγή φαρμάκων και ψυχοθεραπείας. Σημαντικό είναι να προσφέρεται στον πάσχοντα συναισθηματική υποστήριξη, δηλαδή να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και στοργή από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Σημαντικά ωφελεί επίσης η ισορροπημένη διατροφή και η προσπάθεια τήρησης μιας στοιχειώδους καθημερινής ρουτίνας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον ψυχολόγο σας

  • Αν νιώθετε λυπημένη, αγχώδης, ή χωρίς διάθεση.
  • Αν κοιμάστε λίγο, ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί ή το αντίθετο, κοιμάστε υπερβολικά.
  • Αν έχει μειωθεί η όρεξη σας, ή αντίθετα έχει αυξηθεί και έχετε πάρει βάρος.
  • Αν νιώθετε συνεχώς νευρική και ανήσυχη.
  • Αν δεν έχετε επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις.
  • Αν έχετε σωματικά συμπτώματα (πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδες, πόνους στα πόδια ή στα χέρια) που δεν υποχωρούν.
  • Αν έχετε δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης, ή λήψης αποφάσεων.
  • Αν νιώθετε κούραση ή απώλεια ενέργειας.
  • Αν νιώθετε αισθήματα ενοχής, απαισιοδοξία, μοναξιά.
  • Αν δεν επιθυμείτε πλέον τη συναναστροφή με ανθρώπους που κάποτε σας ευχαριστούσαν και κλείνεστε στο σπίτι.
  • Αν όλα μοιάζουν πληκτικά, ανιαρά, χωρίς νόημα.
  • Αν αδιαφορείτε για την προσωπική σας υγιεινή, δε μεριμνάτε για την εμφάνισή σας.
  • Αν κάνετε σκέψεις για αυτοκτονία ή θάνατο.

Η Ιωάννα Βαρδάκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και κάτοχος πτυχίου Master (M.Sc.) στις Βιομηχανικές Σχέσεις & Διοίκηση Προσωπικού του London School of Economics, UK. Όσον αφορά τους ενήλικες, έχει ειδικευθεί στη Συστημική –…

Back To Top