Συνεδρίες Εξ Αποστάσεως

Η προσπάθεια να προσαρμοστούμε σε μια νέα καθημερινότητα, με την πανδημία να αλλάζει τα δεδομένα με τα οποία λειτουργούμε αυτό το διάστημα, αφορά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Ακόμη και εάν οι όροι «μένουμε σπίτι» ή «social distancing» έχουν πλέον γίνει κτήμα μας, δε σημαίνει πως παύουμε να ερχόμαστε σε επικοινωνία.

Παρέχοντας τηλεσυνεδρίες μέσω SKYPE ή ΖΟΟΜ, πλατφόρμες συμβατές με GDPR, οι θεραπευτές των Κέντρων Ειδικών Θεραπειών ΨυχοΣύνθεση συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας τηλεθεραπείες για όλες τις υπηρεσίες μας : λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Για  τις ανάγκες των εξ΄ αποστάσεως συνεδριών έχουμε μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή μεγάλο όγκο παιδαγωγικού υλικού, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους θεραπευτές του κέντρου μας για την υλοποίηση των τηλεθεραπειών. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας τα παιδιά των κέντρων μας έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση σε υλικό και εργασίες για εξάσκηση στο σπίτι και οι θεραπευτές μας έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο όγκο ψηφιοποιημένου παιδαγωγικού υλικού για την υλοποίηση των θεραπειών και την ανάθεση εργασιών.

Διαβάστε περισσότερα και κλείστε το ραντεβού σας τώρα!

Skip to content

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας, οι οικογενειακές, κοινωνικές και οικονομικές υποχρεώσεις έχουν κάνει το στρες καθημερινό μας «σύντροφο». Αιτία για να στρεσαριστούμε μπορεί να είναι ένα ασήμαντο γεγονός, όπως λ.χ. η φιλονικία μας με κάποιον οδηγό στο δρόμο, ή ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή ένα διαζύγιο. Αν και δεν μπορούμε πάντα να απαλλαγούμε από το στρες, υπάρχουν τρόποι για να το ελέγξουμε και να το εμποδίσουμε να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

Το δημιουργικό και το αρνητικό άγχος

Το άγχος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντίδραση του οργανισμού στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, ο οργανισμός μας παράγει κάποιες ορμόνες οι οποίες τον προετοιμάζουν για δράση. Με λίγα λόγια, στο σώμα μας επικρατεί ένας «γενικός συναγερμός»! Το στρες μπορεί να είναι δημιουργικό, που μας κρατάει σε εγρήγορση και μας βοηθάει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ή αρνητικό, που μας «μπλοκάρει» στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερο στρες;

Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο στρες, αλλά και στις ψυχικές παθήσεις, λόγω της ιδιαίτερης βιοχημείας του εγκεφάλου τους. Οι ορμόνες του στρες παραμένουν υψηλές στη γυναίκα ακόμη και μετά το πέρας της εργασίας της, σε αντίθεση με τους άντρες, στους οποίους οι ορμόνες αυτές μειώνονται. Εξάλλου, οι καθημερινές υποχρεώσεις για τις περισσότερες σύγχρονες γυναίκες είναι τόσο αυξημένες, που δεν αφήνουν περιθώρια για στιγμές χαλάρωσης. Συνήθως, στις γυναίκες το στρες «χτυπάει» στην κοιλιά (το 70% των γυναικών που έχουν στρες παραπονιούνται για πόνους στο γαστρεντερικό σύστημα).

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα!

  • Εκνευρίζεστε με το παραμικρό.
  • Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά.
  • Νιώθετε συνέχεια κουρασμένες και δεν έχετε όρεξη για τίποτα. Σε προχωρημένο στάδιο το στρες εκδηλώνεται και ψυχοσωματικά με:
  • Πόνο στο γαστρεντερικό και τη μέση
  • Ταχυκαρδίες
  • Πονοκεφάλους και άλλες σωματικές ενοχλήσεις
  • Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί νευρογενής ανορεξία ή βουλιμία.

Περιορίστε το καθημερινό σας στρες

Tο στρες προκαλεί την έκκριση των κατεχολαμινών, που κουράζουν και φθείρουν την καρδιά, επειδή προκαλούν ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά επιδρούν αρνητικά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως είναι το γαστρεντερικό, το αγγειακό, τα νεφρά και τα μάτια. Για ένα σύγχρονο άνθρωπο όμως, το στρες αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητάς του και φαίνεται πολύ δύσκολο να καταφέρει να το περιορίσει. Υπάρχουν ωστόσο μικρά τρικ που μπορείτε να υιοθετήσετε για να το καταπολεμήσετε:

  • Δωρίστε στον εαυτό σας το μεσημεριανό ύπνο και ένα καλό βιβλίο!
  • Κοιμηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά στη διάρκεια της ημέρας. Aκόμα κι αν δεν ανήκετε στους λίγους τυχερούς που έχουν την πολυτέλεια να κοιμηθούν στις 3 το μεσημέρι, επειδή επιστρέφετε αργά από τη δουλειά σας, κοιμηθείτε ακόμα και στις 6. Mισή ώρα ύπνου στη διάρκεια της ημέρας αντιστοιχεί σε περίπου 2 ώρες βραδινού ύπνου και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των κατεχολαμινών.
  • Κλείστε την τηλεόραση και βάλτε να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική. Kαθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και διαβάστε ένα περιοδικό της αρεσκείας σας ή ένα καλό βιβλίο. H έντονη εναλλαγή εικόνων στην οθόνη της τηλεόρασης εντείνει το στρες και σας απομονώνει, ενώ αντίθετα το διάβασμα, η μουσική ή το θέατρο θα σας χαλαρώσουν, θα σας ψυχαγωγήσουν και θα σας βοηθήσουν να ξεχαστείτε.

Η Ιωάννα Βαρδάκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και κάτοχος πτυχίου Master (M.Sc.) στις Βιομηχανικές Σχέσεις & Διοίκηση Προσωπικού του London School of Economics, UK. Όσον αφορά τους ενήλικες, έχει ειδικευθεί στη Συστημική –…

Back To Top