Συχνές ερωτήσεις

Σε τι μπορεί να με βοηθήσει η Συμβουλευτική;

Μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας, να σας υποστηρίξει να προβείτε στις απαραίτητες αλλαγές, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η Συμβουλευτική;

Ένας ψυχολόγος συζητώντας μαζί σας το πρόβλημα που σας απασχολεί μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε τους λόγους που το προκαλούν. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία συζήτησης μπορείτε να ανακαλύψετε εναλλακτικές λύσεις και νέες προοπτικές που θα σας δώσουν μια διευρυμένη οπτική γωνία.

Τι δεν μπορεί να κάνει η Συμβουλευτική;

Δεν μπορεί να προκαλέσει αλλαγή χωρίς τη βοήθειά σας. Η Συμβουλευτική δημιουργεί το πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει τις αλλαγές, αλλά εσείς πρέπει να επιστρατεύσετε την ενέργεια, την προσπάθεια και τη δέσμευση σας.

Πως μπορώ να είμαι σίγουρος/η ότι ο θεραπευτής στον οποίον απευθύνομαι έχει τα κατάλληλα προσόντα, ουσιαστικά και τυπικά;

Όταν επιλέγετε θεραπευτή, πρέπει να είστε σίγουροι ότι πληροί απαραιτήτως δύο προϋποθέσεις: Κατέχει το πτυχίο της ειδικότητας του και Άδεια Εξασκήσεως Επαγγέλματος.

Υπάρχει απόρρητο στις συνεδρίες;

Ναι, όλα όσα θα συζητήσετε με τον/την ψυχολόγο είναι απόρρητα. Οι ψυχολόγοι δεσμεύονται από τον κώδικα δεοντολογίας να διαφυλάξουν τα προσωπικά σας στοιχεία, το πρόβλημα που σας απασχολεί και όσα θα συζητήσετε στις συνεδρίες σας.

Πόσα είδη θεραπείας υπάρχουν;

Υπάρχουν ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η κάθε μια από τις οποίες ενδείκνυται για συγκεκριμένες διαταραχές, προβλήματα και συμπτώματα (πχ. άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, πρόβλημα στις διαπροσωπικές σχέσεις). Ανάλογα με το αίτημα σας, θα σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Γιατί χρειάζεται να γίνει ψυχομετρική αξιολόγηση;

Προτού αρχίσει η θεραπευτική διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια ψυχολογική αξιολόγηση προκειμένου να σχηματισθεί μια ολοκληρωμένη κλινική εικόνα, η οποία και θα βοηθήσει τον/την ψυχολόγο στο σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου και στη θεραπεία.

Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζομαι βοήθεια;

Αν νιώθετε ότι σας είναι δύσκολο να ανταπεξέλθετε στην καθημερινότητα σας, ή βρίσκετε τον εαυτό σας να σκέφτεται διαρκώς ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε χρειάζεστε βοήθεια. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό αν δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε σε προσωπικό, κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Το να επισκεφτώ ένα ψυχολόγο δείχνει ότι είμαι αδύναμος να αντιμετωπίσω τα προβλήματά μου;

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φόβο . Όμως αντίθετα, χρειάζεται δύναμη για να αντιληφθεί και να παραδεχθεί κανείς ότι αντιμετωπίζει μια δυσκολία. Είναι σημάδι δύναμης και ευφυΐας το να ζητήσει κανείς βοήθεια, όταν βλέπει ότι οι δυνάμεις του δεν επαρκούν για την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

Πόσο διαρκεί μία θεραπευτική αντιμετώπιση;

Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα και το είδος της θεραπευτικής προσέγγισης που θα επιλεχθεί. Μερικά προβλήματα συχνά μπορούν να επιλυθούν σε μια και μόνο συνάντηση διάρκειας 50 λεπτών, ενώ άλλα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία;

Το κόστος θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό, τη συχνότητα των συνεδριών και το είδος της θεραπείας.

Οι ψυχολόγοι δίνουν φάρμακα;

Οι ψυχολόγοι δεν δίνουν φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία βασίζεται στο λόγο.