Η Κατερίνα Τσούτσα είναι Λογοθεραπεύτρια και μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ), Panhellenic Association of Logopedists & Speech and Language Therapist (PAL) καθώς και τακτικό μέλος του IALP (Διεθνής Οργανισμός Λογοθεραπευτών – Φωνιάτρων). Απόφοιτος του τμήματος Λογοθεραπείας της Ανώτατης Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με μεταπτυχιακές σπουδές ΠΜΣ στις «Επιστήμες της Αγωγής» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Department of Primary Education) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσίας και Εκπαιδευτικό Υλικό» (“Reading Education, Reading Promotion and Educational Material Development”). Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Από το 2011 εργάζεται σε ιδιωτικά κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα. Συμμετείχε στις δραστηριότητες και στη λειτουργία του ειδικού ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Παίδων Αθηνών “Π. και Αγλαΐας Κυριακού” το χρονικό διάστημα 2012 έως 2014 με συμμετοχή της στην λογοπεδική αξιολόγηση παιδιών με αναπτυξιακές, γλωσσικές και μαθησιακές δυσκολίες. Παρακολουθεί συχνά επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες που σχετίζονται με τον κλάδο της Λογοθεραπείας και της Ειδικής Αγωγής. Η επιμόρφωσή της περιλαμβάνει πολλά σεμινάρια, ημερίδες και εργαστήρια.
- TEACCH More (Θεραπεία και Εκπαίδευση παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχή Επικοινωνίας)
- PECS More (Σύστημα Επικοινωνίας μέσω Ανταλλαγής Εικόνων More)
- MAKATONΤο πρόγραμμα MAKATON είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο επικοινωνιακό – γλωσσικό πρόγραμμα που υποστηρίζει συνολικά τις δεξιότητες επικοινωνίας λόγου και ομιλίας, με ομιλία, νοήματα και σύμβολα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των χρηστών. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τη χρήση της ομιλίας μπορούν και μεταφέρουν σαφές επικοινωνιακό μήνυμα στο περιβάλλον, προκειμένου να μπορούν να μεταδίδουν ανάγκες και να συμμετέχουν σε ανταλλαγή πληροφοριών. Η ομιλία έχει συνοδά φυσικά χαρακτηριστικά που την πλαισιώνουν, όπως κινήσεις σώματος ή εκφράσεις προσώπου, προκειμένου να δηλωθούν τα μη λεκτικά σημεία της με αμεσότερη παραστατικότητα. Από την άλλη, ολόκληρος ο κόσμος είναι πλαισιωμένος από οπτικές αναπαραστάσεις, προκειμένου με μία εικόνα να μεταδοθεί ένα μήνυμα. Αναπτυξιακά τα βρέφη, πριν καν πουν τις πρώτες τους λέξεις, όχι μόνο κατανοούν αλλά και εκφράζουν (θέτουν) μηνύματα προς τον φυσικό, περιβάλλοντα κόσμο αρχικά με χειρονομίες, χρησιμοποιώντας πολυαισθητηριακές λειτουργίες. Είναι μια διαδικασία που εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και το μετατρέπει σε εκφραστικό. Ωστόσο, υπάρχουν αναπτυξιακές ή νευρολογικές διαταραχές σε παιδιά και ενήλικες, κατά τις οποίες η δεξιότητα της ομιλίας απουσιάζει, υπολείπεται ή χάνεται και η κατανόηση αντικειμένων ή εννοιών δε συνάδει με την ηλικία τους. Το ΜΑΚΑΤΟΝ είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα και μπορεί να υποστηρίξει ανθρώπους, τους οποίους το επικοινωνιακό και γλωσσικό έλλειμμα εμποδίζει σημαντικά στο να αλληλεπιδράσουν κατάλληλα με τον περιβάλλοντα κόσμο. Η φιλοσοφία του προγράμματος, για να στηρίξει τις ελλιπείς επικοινωνιακές και γλωσσικές δομές των αιτούντων, είναι η ενίσχυση των επικοινωνιακών και γλωσσικών δομών με εκπαιδευτικά μέσα που βασίζονται σε οπτικά μοντέλα. Μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από την λογοθεραπεία ή / και την εργοθεραπεία σε όλα τα περιβάλλοντα (σχολείο, σπίτι, εργασιακός χώρος). Η διδακτική του προσέγγιση εστιάζεται σε πρώτο επίπεδο στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και γλώσσας και σε ένα υψηλότερο επίπεδο στην κατάκτηση ανάγνωσης και γραφής. Ο βασικός στόχος του ΜΑΚΑΤΟΝ είναι η ανάπτυξη της κατανόησης και της χρήσης του λόγου. Δίνει τη δυνατότητα σε όσους παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυσκολίες στην επικοινωνία και το λόγο να καλλιεργήσουν αυτές τις δεξιότητες και να τις χρησιμοποιήσουν με ένα απλό αλλά πολύ λειτουργικό τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή, να χαίρονται, να έχουν επιλογές και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. More (Επικοινωνιακό Γλωσσικό πρόγραμμα)
- Βασική Εκπαίδευση στην Εντατική Αλληλεπίδραση More (Ιntensive Interaction)
- Κοινωνικές Ιστορίες More – Social Stories More. Οι κοινωνικές ιστορίες More χρησιμοποιούνται για την διδασκαλία συγκεκριμένων κοινωνικών δεξιοτήτων και βοηθούν άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος να κατανοήσουν την επικοινωνία και τις κοινωνικές καταστάσεις.
- Feeding Therapy: A Sensory-Motor Approach (Θεραπεία Σίτισης: Μία αισθητικοκινητική Προσέγγιση)
- παιδική Δυσφαγία: «Διάγνωση και παρέμβαση διαταραχών σίτισης και κατάποσης σε βρέφη και παιδιά»
- Ειδίκευση στην αξιολόγηση και την θεραπευτική αντιμετώπιση του παιδικού τραυλισμού «Stuttering: Principals of Early Intervention» attended on stuttering: Principals of Early Intervention
- Παιδική Δυσαρθρία – Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία
- Κύκλος εποπτειών στο Ινστιτούτο Έρευνας και εκπαίδευσης λογοθεραπείας με εκπαίδευση στις γλωσσικές αναπτυξιακές διαταραχές για παιδιά σχολικής ηλικίας σε εργαλεία αξιολόγησης πραγματολογίας, στην παρέμβαση σε άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας καθώς στη χορήγηση και ερμηνεία σταθμισμένων δοκιμασιών στην ελληνική γλώσσα. (Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δυσκολιών, Εργαλείο Ανίχνευσης και Διερεύνησης των Επιτελικών Λειτουργιών, Εργαλείο Ανίχνευσης και Διερεύνησης της Προσοχής και της Συγκέντρωσης)
- Χορήγηση εργαλείων αξιολόγησης: ΑθηνάΤεστ και ΜέταΦΩΝ τεστ. Αναπτυξιακά Δεδομένα και Πρόγραμμα Ενίσχυσης Φωνολογικής Επίγνωσης.
- Τα ζώα ως οδηγοί θεραπευτές
- Go Talk Now : πρωτοποριακό και προσαρμοσμένο εργαλείο Εναλλακτικής και Ενισχυτικής Επικοινωνίας (AAC) της Αttainment
- Επιμορφωτικό πρόγραμμα στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας: Θεωρία και Πράξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Παρακολούθηση συνεδρίων όπως: International French-Greek Otorhinolaryngology Congress Head and Neck Surgery: «Πρόοδοι στην Ωτο-ρινο-λαρυγγολογία» και το Πανελλήνιο Παιδονευρολογικό Συνέδριο.